Blog

Taxikaření s Porsche v Praze (1988)

Ukázka z bestselleru Ivana Jonáka, knihy Sex, Disco, Revoluce!

Huger, milenec mé manželky, mi přivezl do Prahy na ježdění Porsche Turbo 911 s obrovskými zadními koly, spoilerem vzadu, celé černý. Mělo najeto asi jen pět tisíc kilometrů. Bylo to něco nádhernýho.

Samozřejmě jsem porsche využil na černé taxikaření. Lidi mi dávali peníze ne za to, že je vezu, ale že jedu pomaleji. Vždy jsem je uklidňoval slovy: „Na to, že jezdím teprve třetí den, tak mi to docela jde, ne?“

Smrad ze spálených gum byl cítit na štaflu před Berjozkou ještě půl hodiny po mém odjezdu, porsche byl hit. Dokonce i policajti mě stavěli kvůli tomu, že se chtěli svézt. Byli jsme od Slovanského domu v Kobylisích u vozovny asi za pět minut a cestou mi každý cpal stovku, abych jel pomaleji, a přitom když nasedali, tak mi říkali, že jak jezdí k zásahu nebo někoho honí, tak jsou zvyklí jezdit rychle. 

Samozřejmě jsem jel s porsche ohromit Renátu a potají doufal, že ji nalákám se projet a rychlostí ji rozhodím natolik, že mi podrží. Ji jsem do auta nedostal, zato jejího milence Jardu Prokopa ano. 

Dokonce vzal i videokameru, že si to natočíme. Do kamery ale byly potřeba nějaké baterky, a protože byla sobota ráno, zajeli jsme do elektra vedle Bílé labutě na Poříčí. Bylo tam ale plné parkoviště, tak Prokop šel stát frontu a já čekal v autě, až se uvolní nějaké místo. 

Konečně jedno auto z řady za mnou vyjelo a začalo couvat do mezery mezi auty. Jenže zezadu přijela červená orezlá oprýskaná dacie a drze předkem do stejné mezery vjela. A nejen to. Začala mi nárazníkem do porsche narážet a snažila se mě vytlačit. To mne rozzuřilo. Zvláště když jsem viděl panovačná gesta řidiče dacie, abych odprejsknul. Vyletěl jsem z auta a šel k němu. 

„Uhni veksláku, já chci zaparkovat!“ zařval na mě.

„Já nejsem žádnej vesklák!“ přel jsem se s ním.

„A kdo jsi, když máš takovýhle auto, šmejde?“

„Já ti dám veksláka!“ zařval jsem a natáhl jsem mu pěstí.

Začal křičet o pomoc a schoval se pod palubovku dacie. 

„Já jsem prokurátor!“ a ukazoval mi svůj průkaz. „Zavřu tě, až zčernáš, jako to tvoje porsche!“ řval na mě pořad z pod palubovky a mával malým průkazem. To se mi vůbec nelíbilo. Odešel jsem k porsche a posadil se za volant. Prokurátor vylezl z dacie a utíkal do vrátnice Rudého práva a vrátil se s vrátnými v milicionářských uniformách.

„Zavolejte hlídku VB! Zavolejte hlídku VB! Ten vekslák mě napadl, já jsem prokurátor!“ pokřikoval a okolo porsche se začal tvořit dav. 

Jak to všechno dopadlo a co všechno jsem s porsche a dalšími auty zažil se dozvíte v mé knize Sex, Disco, Revoluce!.


To top